Από 7 έως 10 Νοεμβρίου 2023 διεξήχθη, στο εκθεσιακό κέντρο (Fiera) στο Ρίμινι, σε ένα χώρο 150.000 τ.μ., η 26η ECOMONDO, με τίτλο: «η οικολογική μετάβαση έχει το οικοσύστημά της». Την Διεθνή Έκθεση διοργανώνει, σε ετήσια βάση, ο Όμιλος Italian Exhibition, ηγέτης στην περιοχή της Μεσογείου για την κυκλική οικονομία. Στα εγκαίνια της έκθεσης, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, παρευρέθηκε και η υπογράφουσα.
Η ECOMONDO συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον ιδιωτικών και δημόσιων φορέων του τομέα. Λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και διαλόγου μεταξύ βιομηχανιών, ερευνητών, ενδιαφερομένων φορέων χάραξης πολιτικής, ηγετών κοινής γνώμης, τοπικών αρχών κλπ, ενώ συλλέγει και συστηματοποιεί τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θέματα που διαπραγματεύεται αφορούν, μεταξύ άλλων, καινοτομία και start ups, γαλάζια οικονομία, αναγέννηση οικοσυστημάτων, υγιείς πόλεις καθώς και την έκδοση του «SAL.VE» -ένα ιταλικό πρόγραμμα για οχήματα για αστικές οικολογικές υπηρεσίες-.
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 εκθεσιακά brands, (καταγράφοντας αύξηση +10% σε σύγκριση με το 2022), καθώς και πάνω από 300 αγοραστές υψηλού προφίλ από το εξωτερικό, από διαφορές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρηματικές συναντήσεις με τους εκθέτες.
Περισσότερες από 30 αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν το Ρίμινι για την εν λόγω έκθεση, με περίπου 280 αντιπροσώπους που εκπροσώπησαν βιομηχανικές ενώσεις, κυβερνητικούς φορείς, clusters, εμπορικά επιμελητήρια, θεσμικούς εκπροσώπους από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική, και την Ανατολική Ευρώπη.
Στην φετινή 26η έκδοση της ECOMONDO, συμμετείχε αποστολή με operators από την Ελλάδα υπό το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, καθώς και μέλη της ένωσης ΠΑΣΕΠΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος). Επίσης, μεταξύ των εκθετών ήταν o ελληνικός όμιλος εταιρειών SABO s.a. και δύο περίπτερα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα STAGE και RES4LIVE για τα οποία η Ελλάδα είναι leader. Η έκθεση και φέτος τέθηκε υπό την αιγίδα διαφόρων ιταλικών Υπουργείων και φορέων, ενώ στα εγκαίνια παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, κ. Gilberto Pichetto Fratin. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Υπουργός, η Ιταλία σήμερα αντιμετωπίζει την πρόκληση της απαλλαγής από τον άνθρακα, που αποτελεί στρατηγικό όραμα. Το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια της Ιταλίας, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, είναι φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό, καθώς μια εκθετική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αντιστοιχεί σε μια μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω και που δεν επιβάλλει μη βιώσιμες θυσίες στους ανθρώπους και τους παραγωγικούς τομείς. Η Ecomondo, διαπραγματεύεται όλα τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα και αντιπροσωπεύει τη ματιά στο μέλλον, στις τεχνολογίες, στις βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας (MASE) θα αναλάβει όλες τις δέουσες πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση, κατέληξε ο Υπουργός.
Επίσης, επισημαίνεται η δήλωση του ο κ. Edo Ronchi, Προέδρου του Ιδρύματος Βιώσιμης Ανάπτυξης , ο οποίος ανέφερε ότι: «η οικονομία του αύριο θα πρέπει να είναι μια πράσινη, απελευθερωμένη, κυκλική οικονομία, η οποία έχει πολλές θετικές διαστάσεις. Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος της οικολογικής μετάβασης στην αυριανή οικονομία». Σύμφωνα με τον κ. Ronchi, η επιτάχυνση της αλλαγής θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, η επιβράδυνση ή η διακοπή αυτής της αναπόφευκτης μετάβασης, με την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να τροφοδοτήσουμε προσδοκίες, που ούτως ή άλλως προορίζονται να απογοητεύσουν, θα προκαλούσε απώλεια ευκαιριών για καινοτομία, νέες δυνατότητες για ανάπτυξη επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας, κατέληξε ο κ. Ronchi.
Συγκρατούμε τέλος ότι, εκτός από τα θέματα που παραδοσιακά διαπραγματεύεται η ECOMONDO, όπως τα απόβλητα ως πόρος, ο οικολογικός σχεδιασμός προϊόντων και διαδικασιών, η συμβίωση βιομηχανίας και περιβάλλοντος, η αποτελεσματικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, οι βιώσιμες μεταφορές και η ενέργεια από βιομάζα, στη φετινή έκδοση της ECOMONDO αναδείχθηκαν, επίσης, θέματα όπως η πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων και η αναγέννηση των οικοσυστημάτων: έδαφος και υδρόσφαιρα και η βιοποικιλότητά τους. Η κεντρική ιδέα αφορούσε την απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη μείωση των επιπτώσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον, που οφείλουν να συνοδεύονται από ενέργειες που στοχεύουν στη διατήρηση και την αναγέννηση της υγείας, άρα και της παραγωγικότητας των χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων. Ως εκ των ανωτέρω, από την 26η ECOMONDO αναδείχθηκε ως μήνυμα ότι, η κυκλική και βιώσιμη οικονομία αποτελούν πυλώνες για μια εμπεδωμένη και ανθεκτική οικολογική μετάβαση.
ΠΑΓΩΝΑ ΛΑΡΔΑ
Σύμβουλος ΟΕΥ Α’